Actualizează-ți datele personale 100% online, simplu și în siguranță, fără niciun drum la bancă. Durează aproximativ 10 minute! Ai nevoie doar de: carte de identitate valabilă, telefon mobil sau orice alt dispozitiv (tableta, laptop sau desktop) cu cameră foto și acces la Internet și o adresă de email valabilă. Actualizarea datelor personale este un proces legal obligatoriu, iar neglijarea lui poate duce la restricționarea accesului la produsele și serviciile bancare pe care le deții la Credit Europe Bank.

Evaluarea imobilului: ce presupune și când are loc

Dacă este prima dată când achiziționezi o proprietate printr-un împrumut de locuință și ai întrebări despre evaluarea imobilului, acest articol te va ajuta să clarifici totul.

Curs valutar

Simbol BNR Cumpărare Vânzare
EUR 4,9741 4,9000 5,0500
USD 4,7768 4,7600 4,9100
GBP 5,9951 5,9000 6,0800
CHF 5,2806 5,2500 5,3700
SEK 0,4342 0,4020 0,4560
100 JPY 3,0457 3,0200 3,1800

* Cursuri valutare cont curent

Află mai multe
Persoană fizică O lună* 3 luni
EUR 0,60% 1,00%
RON 5,75% 6,75%
Află mai multe
Index Ultima actualizare Rată
EURIBOR 12 LUNI 03.01.2025 2.44800%
EURIBOR 6 LUNI 03.01.2025 2.56200%
IRCC 01.01.2025 5.66000%
ROBOR 3 LUNI 03.01.2025 5.92000%
ROBOR 6 LUNI 03.01.2025 5.97000%
SARON 1MC+M1 03.01.2025 0.61300%
SARON 3MC+M3 03.01.2025 0.85550%
SARON 3MC+M6 03.01.2025 0.92650%
Află mai multe

Află totul despre ce presupune evaluarea unui imobil.

Ai petrecut luni de zile în căutarea locuinței potrivite și, în cele din urmă, ai găsit o ofertă imobiliară cu potențial mare. După ce ai transmis proprietarului prețul pe care l-ai plăti pentru locuință, iar oferta a fost acceptată, acum a venit timpul pentru evaluarea ipotecară. Oare ce va spun evaluatorul despre valoarea noii tale case pentru a obține creditul ipotecar?

Acest proces poate fi destul de stresant dacă este prima dată când achiziționezi o proprietate printr-un împrumut de locuință. Ce se întâmplă dacă valoarea propusă de evaluator este sub oferta propusă vânzătorului și va trebui să plătești bani suplimentari în ultimul moment pentru a obține ipoteca?

Dacă îți trec aceste întrebări prin minte, suntem aici să clarificăm întreaga etapă de evaluare a imobilului. Acest proces face parte din obținerea împrumutului imobiliar și este foarte important pentru determinarea standardelor de calitate și siguranță și a valorii corecte.

Ce este o evaluare ipotecară?

Este nevoie de mult efort pentru a determina valoarea reală a oricărui activ financiar, iar o locuință nu este mai diferită cu nimic.

Astfel că, atunci când un debitor dorește să achiziționeze o locuință, creditorul va impune o evaluare a respectivei proprietăți. Acest proces este necesar pentru a determina valoarea adevărată a imobilului și ce sumă trebuie împrumutată debitorului. Creditul final se bazează pe această evaluare, dar și pe avansul depozitat de debitor.

Este important să cercetezi în prealabil ce tipuri de locuință pot fi achiziționate printr-un credit imobiliar.

Creditele ipotecare sunt împrumuturi garantate. Dacă debitorul încetează efectuarea plăților pentru rambursarea sumei, atunci creditorul poate intra în posesia locuinței. În acest fel, ipoteca debitorului este susținută de o garanție evaluată în mod corespunzător, adică locuința în sine.

Evaluarea ipotecară urmează un proces standardizat. În timpul procesului, un evaluator din lista propusă de Credit Europe Bank sau orice alt evaluator autorizat inspectează interiorul și exteriorul locuinței, pe lângă alți factori. Ulterior, evaluatorul va concepe o analiză în care va fi inclusă opinia profesională cu privire la valoarea finală a proprietății.

Care sunt pașii evaluării imobilului?

  • Evaluarea este de obicei comandată de instituția care oferă creditul și nu ar trebui să existe niciun contact între evaluator, cumpărător sau vânzător. Evaluarea este 100% obiectivă cu privire la valoarea locuinței.

  • Evaluatorul va arunca o privire asupra contractului de vânzare-cumpărare, informându-se despre oferta făcută vânzătorului și despre clauzele principale și suplimentare. Alți factori care influențează determinarea valorii imobilului pot fi locația proprietății și valoarea imobilelor din apropiere.

  • Evaluatorul cercetează atent mai mulți factori înainte de a emite hotărârea finală despre valoarea locuinței. Starea proprietății, numărul de camere, disponibilitatea ferestrelor și prezența mobilierului joacă un rol important în valoarea finală. Același lucru se aplică și în cazul problemelor de siguranță, cum ar fi: starea sistemelor electrice, nivelul de umiditate, posibilitatea apariției mucegaiului în anumite zone etc..

  • Evaluatorul caută locuințe asemănătoare recent vândute, evaluând ofertele imobiliare. Aceste proprietăți trebuie să îndeplinească anumite criterii pentru a fi incluse în analiza comparativă, de exemplu:

    • vechimea și starea proprietăților;
    • data vânzării (în cazul în care apar modificări economice între data vânzării unei proprietăți comparabile și data evaluării);
    •  termenii și condițiile de vânzare, cum ar fi dacă vânzătorul unei locuințe a fost pus sub presiune sau dacă proprietatea a fost vândută în familie la un preț redus;
    • locația proprietăților comparabile, deoarece imobilele similare pot diferi în preț de la un cartier la altul;
    • caracteristici fizice ale proprietăților, inclusiv dimensiunea, amenajarea teritoriului, tipul și calitatea construcției, numărul și tipul de camere, calitatea podelelor de lemn, prezența garajelor, spațiilor de depozitare și a altor spații speciale (de exemplu o piscină în aer liber).
  • În cele din urmă, evaluatorul pune cap la cap toate informațiile într-un raport. Acest raport se bazează, de obicei, pe un formular standardizat de evaluare rezidențială care urmează să fie înmânat creditorului. O copie a raportului va ajunge și în mâna cumpărătorului. 

    Raportul formal va include cel mai important aspect: valoarea finală a locuinței. De asemenea, documentul va avea atașate fotografii cu locuința evaluată, explicații privind modul în care a fost calculată valoarea, precum și alte informații: datele privind vânzările de pe piață și orice terenuri publice sau înregistrări fiscale care au fost luate în considerare în procesul de evaluare.

    Pentru o evaluare cât mai armonioasă și șanse îmbunătățite în obținerea creditului ipotecar, verifică ofertele imobiliare pentru persoane fizice propuse de Credit Europe Bank. 

Vrei un credit imobiliar?

APLICĂ ACUM